K&H logó

Miért érdemes a cégalapítás Debrecenben?

Debrecen városa számos kedvező lehetőséget nyújt az odatelepülő vállalatoknak, ott induló vállalkozásoknak. Ezzel magyarázható az is, hogy a Hajdú-Bihar megyében regisztrált vállalkozások több mint a fele Debrecenhez tartozik.

Debrecen vezetésének célja, hogy városukban olyan környezetet teremtsenek, mely segíti a vállalkozások és befektetők üzleti tevékenységét ösztönző és haladó szellemiségű atmoszférájával. Ennek érdekében indították be, többek között, a Debreceni Innovációs Programot.

A városban rengeteg kezdeményezés van különböző intézmények kooperációjára, illetve olyan cégek, csoportok indítására, melyek segítséget tudnak nyújtani már működő cégek továbbfejlesztéséhez, vagy éppen startupok indításához. A Triple Helix Modell például egy ilyen együttműködési kezdeményezés a városi önkormányzat, a Debreceni Egyetem és a város ipari életében aktív szervezetek között. Ezen kívül igénybe lehet venni az EDC Debrecen gazdasági társaság szolgáltatásait, mely segítséget tud nyújtani cégeknek a döntéshozatal, megvalósítás és működtetés időszakaiban egyaránt. A startupok segítésére pedig megalapultak a Debreceni Startup Kerekasztal, az !gen Debrecen, a DebrecenHUB és a DebTech is.

Debrecen kiépült üzleti infrastruktúrával rendelkezik. Kilenc ipari és logisztikai központ kínálja szolgáltatásait a különböző vállalatoknak. Ezen kívül jelentős a városban a konferenciaturizmus, mely nem csak hazai, hanem nemzetközi cégek között is ismert. A konferenciaturizmus kiépülésében nagy szerepet játszik, hogy Debrecen városa könnyen megközelíthető autópályán, vasútvonalon vagy a debreceni nemzetközi repülőtér járatain keresztül.

A város vezetése tett lépéseket a munkaerő versenyképesebbé tételére is, így elmondható, hogy a város kitűnő minőségű munkaerőt biztosít optimális költségek mellett. Debrecen és szűk vonzáskörzete 372 ezer főből áll, melyből 239 ezer személy van munkaképes korban. 2015-ös adatok alapján a munkanélküliség 8%-os volt és egyre csökkenő tendenciát mutatott. A foglalkoztatottak 40%-a az ipar, 18%-a az egészségügy és 15%-a az oktatás, kutatás területén tevékenykedik. A város húzóágazatai közé tartoznak a gyógyszeripar, ICT és élelmiszeripar. Mindezeken túl Debrecen városa azért is jó választás cégalapítás és székhelyszolgáltatás igénybe vételének szempontjából, mert itt a legmagasabb az Európai Uniós támogatási intenzitás (50 %) és az Európai Uniós pályázatokon kívül számos lehetőség van hazai és nemzetközi források igénybevételére is.